Yozgat Coğrafi Konumu
Yozgat ili büyük çoğunluğuyla İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde yer almaktadır. İl topraklarının kuzey bölümleri Orta Karadeniz Bölgesinin güneyinde kalan iç kesimlerinde yer alır. 81 il arasında toprak genişliği bakımından 15. sırayı alır. Yüzölçümü büyüklüğü bakımından Ülkemizin önemli yönetim bölgelerinden biridir. Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde, 34°5’-36°10’ doğu meridyenleri ile 38°40’- 40°15’ kuzey paralelleri arasında yer alır. İl toprakları doğudan Akdağlar, güneyden Delice Irmağı Vadisi, kuzeyden Deveci Dağları gibi fiziki unsurlarla çevrilidir. İl yönetim sınırları ise, kuzeyden Çorum, Amasya, Tokat; doğudan Sivas; güneyden Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve batıdan Kırıkkale ile çevrili olan Yozgat’ın denizden yüksekliği m. olup, yüzölçümü 14037 km² dir.
Yozgat yöresinde, yazların kurak ve sıcak, kışların soğuk ve sert geçtiği karasal iklim hakimdir. Genel olarak Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır. Yozgat’a bağlı 13 ilçe vardır. Bunlar Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy’dür.
Yeryüzü Şekilleri
Yozgat ili yer şekilleri bakımından genelde sade bir yapıya sahiptir. Yer şekillerinin büyük bölümünü platolar kaplamaktadır. Plotaların üzerinde yüksekliği fazla olmayan dağ ve tepeler vardır. Plato yüzeyini parçalayan vadi tabanlarında ve çukur yerlerde alüvyal ovalar oluşmuştur. İlin büyük bir kesimi Orta Anadolu platoları üzerinde yer aldığından, ilde ağırlıklı yeryüzü şeklini %51.4 ile platolar oluşturur. Yozgat’ta dağlar düzenli ve yüksek sıralar oluşturmaz.
Dağlar il alanına Sivas, Tokat ve Kayseri illerinden sokulur. Dağlar yeryüzü şekillerinin %37.7’sini oluşturur. Yozgat’ta, ovalık alanlar ise nispeten daha azdır. İl alanının %10.9’unu kaplayan ovalar, genellikle, Yeşilırmak Havzası’na giren Çekerek Vadisi’nde toplanmıştır. Yozgat’ın doğu, batı ve orta kesimleri dağlık olup, doğudan batıya gidildikçe yükseklik azalmaktadır. İlin doğu kesimleri, il ile Sivas, Tokat, Kayseri arasında düzenli bir şekilde uzanan Akdağlar’ın uzantılarınca doldurulmuştur. Kızılırmak Vadisi’ne koşut uzanan ve genelde Akdağlar olarak anılan bu sıranın alt birimleri, Çamlıbel Dağları, Akdağ, Karababa Dağı, Hamzasultan Tepesi ve Kurşunlu Dağı’dır.